4 Mart 2008 Salı

İLERİ OFİS UYGULAMALARI

MİCROSOFT OFFİCE 2007 DEKİ EKLE MENÜSÜNÜN ÖZELLİKLERİ:

Şekilde de görüldüğü gibi fluent kullanıcı ara birimi ekle menüsünde de mevcuttur. Temel olarak altı farklı yapıdan oluşmaktadır. Bunlar: Sayfalar(kapak sayfası, boş sayfa, sayfa sonu), Tablolar(tablo), Çizimler(resim, küçük resim, şekiller, smartart, grafik), Bağlantılar(köprü, yer işareti, çapraz başvuru), Üstbilgi ve Altbilgi(üstbilgi, altbilgi, sayfa numarası), Metin(metin kutusu, hızlı parçalar, wordart, başlangıcı büyüt, imza satırı, tarih ve saat, nesne), Simgeler(denklem, simge). Aşağıda da ekle menüsünün ayrı ayrı sekmeleri incelenmiştir.
Tablo: Oluşturulan bir belgeye veya metne tablo eklemek ve tablo çizmek için kullanılan bir yapıdır. Ayrıca Word' de bulunan bir metni tablo haline dönüştürmek de mümkün. Bu yapı metni daha anlamlı hale getirerek oluşturulan metnin daha somut düşünülmesini sağlar.
Resim: Bilgisayarınız da bulunan resimleri oluşturmuş olduğunuz metne veya belgeye atabilirsiniz. Bu sayede belgenizde oluşturduğunuz görselliği tam anlamıyla yakalarsınız.
Küçük Resim: Oluşturmakta olduğunuz metne belirli bir kavramı göstermek için çizim, film, ses vb... şeyleri eklemeye yarar.


Kapak sayfası: Oluşturduğunuz bir metni ya da belgeyi daha çekici kılmak için kapak sayfası eklemeniz gerekir. Çünkü bir metin oluştururken onu anlamlandıran asıl şey kapak sayfasıdır. Bu sayfaya ayrıca bilgilerinizi, tarihi, başlığı ve diğer bilgileri ekleyebilirsiniz.Boş Sayfa: İmleci geçerli konuma getirdikten sonra boş bir çalışma sayfası açmanızı sağlar. Yeni bir çalışmaya başlamak için ilk adımdır.Sayfa Sonu: Çalışma esnasında sayfanın sonuna gitmek veya sayfa sonunda bir işlem yapmak istiyor olabilirsiniz. Bu sekme de bu işe yarar.

Şekiller: Son kullanılan şekiller, oklar, çizgiler, temel şekiller, belirtme çizgileri ve akış çizelgesinden oluşmaktadır. Bu sekme de amaç metne dikdörtgen, daire ve çizgi eklemektir.


Grafik Ekle: Bilgileri daha kolay göstermek ve karşılaştırmak için oluşturulan bir yapıdır. Bilginin çok kolay öğrenilmesini sağlar. Bazı türleri de şunlardır: çubuk, pasta, çizgi, alan ve yüzey vs.


Köprü Ekle: Web sayfası, resim, e-posta adresi veya programa yönelik bir bağlantı oluşturmak için sunulan bir sekmedir. Kısayol tuşu "Ctrl+Alt+K" dir.



Yer İşareti: Belgede belirli bir noktaya ad atamak üzere oluşturulmuş bir yapıdır. Ada ve konuma göre sıralama mevcuttur. Ayrıca gizli yer işaretleri de vardır. En önemli özelliğinden birisi de doğrudan yer işaretinin bulunduğu konuma atlayan köprüler oluşturmaktır.


Çapraz Başvuru: Herhangi bir metne çapraz başvuru ekleyerek başlık, şekil, tablo gibi öğelere başvuruda bulunabilirsiniz. İçerik başka bir konuma taşınırsa çapraz başvurular otomatik olarak güncellenir. Varsayılan olarak çapraz başvurular , köprü olarak eklenir.Üst Bilgi: Metne üst bilgi eklemek için kullanılır. Üst bilginin içeriği yazdırılan tüm sayfada yer alır. Başlık, ek bilgi vb...
Alt Bilgi: Metne alt bilgi eklemek için kullanılır. Alt bilginin içeriği yazdırılan tüm sayfalarda yer alır.
Sayfa Numarası: Oluşturulan metne sayfa numarası atamak için kullanılır

Metin Kutusu: Metinde vurgulamak istediğiniz bir yer olursa bunu kutucuk içine alabilirsiniz. Farklı anlam taşımak veya önemini belirtmek için yazıyı bir kutu içine almak yeterli olacaktır. Bunu da metin kutusu ile yapabiliriz.
Hızlı Parçalar: Alanlar, başlık ve yazar gibi belge özellikleri veya oluşturduğunuz herhangi bir, önceden biçimlendirilmiş metin parçası gibi yeniden kullanılabilir içerik parçaları eklemek için kullanılan bir yapıdır.



Word Art: Belgeye dekoratif bir görünüm getirmek için kullanılır. Bu özellik Word' ün klasik özelliği olup süslü yazılardan oluşur. Yazı tiplerinin çoğu 2003' dekilerin aynısıdır.Başlangıcı Büyüt: Oluşturduğunuz bir metinde paragraf başındaki ilk harfin diğerlerine göre daha büyük yazılmasını sağlar. Yazının daha çekici olmasını sağlar.
İmza Satırı: Metnin sonunda imzalaması gereken kişinin belirtildiği bir imza satırı eklemeye yarar. Dijital imza eklemek biraz daha zor bir uğraştır.
Tarih ve Saat: Bu yapı belgeye tarih ve saat eklemek için çeşitli alternatifler sunmaktadır.
Nesne: Bu yapı ile bilgisayarınızda ki ses, video, pdf, resim veya başka bir Office belgesini ekleyebilirsiniz.


Denklem: Oluşturulan belgeye sık kullanılan matematik denklemleri eklemek için kullanılır. Ayrıca metinde bulunan yapıya uygun olarak kendi denkleminizi kendiniz de oluşturabilirsiniz. Kısayol tuşu "Alt+=" dir.

Simge: Telif hakkı simgeleri, ticari marka simgeleri, paragraf işaretleri ve Unicode karakterler gibi klavyenizde olmayan simgeleri eklemek için kullanılan bir yapıdır.












Hiç yorum yok: